Atık Toplama Kutusunun İçinde Gösterilen Video Sosyal Medyada Gündem Oldu: Gerçekten Boşuna mı Geri Dönüşüme Çalışıyoruz?
Her geçen gün artan dünya nüfusu, Çevre kirliliği aynı oranda arttı. her gün gereğinden fazla tüketilen doğal Kaynaklar insanlık için tehlikeli boyutlara ulaştı. Yaşadığımız dünyayı korumak ve gelecek nesillere temiz bir çevre bırakmak en büyük sorumluluklarımızdan biri haline geldi.
Bunun için kullanılmayacak olan atıkların değerlendirilebilmesi, enerji tasarrufu Kaynak tüketimini azaltmak için atık toplama noktaları imdadımıza yetişiyor. Atıkları geri dönüştürebileceğimiz ve çevre kirliliğini azaltabileceğimiz şehirlerin belirli bölgelerine yerleştirilen atık toplama konteynerleri bu açıdan büyük önem taşıyor. Ancak geri dönüşüm noktalarına olan inancımız, sosyal medyadaPaylaşılan bir görselden sonra biraz sarsıldım.
Bir X kullanıcısı (eski adıyla Twitter) merak edip atık toplama konteynırlarının içini inceledi.
X’te (diğer adıyla Twitter) @argenindelisi isimli kullanıcı, yoldayken atık toplama konteynerinin kenarlarının aralık olduğunu fark ediyor. Bu durum dikkatinizi çektiği için biraz daha yaklaşıp, konteynerinİçeriyi kontrol eder ve gördükleri karşısında çok şaşırır.
Dikkatlice ayrıştırıp konteynerin farklı yerlerine attığımız atıklar görseldeki manzaralara göre ayrıştırılmıyor. Tüm cam, plastik, kağıt ve evsel atıklar atıklartıpkı yerde toplanmak gibi.
Videoyu gören kullanıcıların yorumları gecikmedi.
Benzer bir görüntü Esenyurt’tan da geldi:
Söz konusu videonun viral hale gelmesinin ardından başka bir kullanıcı İstanbul, Esenyurt Ayrıca emsal görüntüleri gösteren bir görsel de paylaştı. Her iki görüntü de geri dönüşüme değer verenleri yıkıma uğrattı.
Hatta belediyeler geri dönüşüme verdikleri değeri göstermek için yeni projeler hayata geçiriyorlar. Bu değil…
Mersin Yenişehir Belediyesi, Ambalaj Atıkları Toplama ve Ayırma Tesisi Tesisini açarak geri dönüşüm konusunda çalışmalar yapan bir belediye. 350 metrekarelik tamamen kapalı alanda hayata geçirilen atık toplama tesisi ile cam, plastik, pet, kağıt, karton, naylon ve metal gibi atıklar toplanıp ayrıştırılıyor. Tesisin atık işleme kapasitesi günlük 10 tondur.
Proje geri dönüşüm açısından faydalı olsa da önemli bir noktanın altını çizmemiz gerekiyor; Söz konusu tesis atıkların toplanması ve ayrıştırılması noktasında hizmet vermektedir. Kuyu Bizi atıkları ayırmaya teşvik eden bir özelliği yok.
Yenişehir Belediyesi de daha sonra ‘Çevreci Halk Kart’ projesini tanıttı.
Yenişehir Belediyesi’nin sunduğu bu projede vatandaşlar atıklarını toplayarak geri dönüşüm tesisine getiriyor. Bu atıklar karşılığında verilen ‘Çevreci Halk Kartı’ bakiyesine TL cinsinden yükleniyor ve vatandaşlar bu bakiyeyi yerel esnafta kullanabiliyor.
Geri dönüşüme maddi destek sağlayan belediyelerin sayısı her geçen gün artıyor.
İstanbul Ataşehir Belediyesi iki pilot okulda” Geri dönüştürün, para kazanın!Geri dönüşüm projesini “” sloganıyla hayata geçirdi. Öğrenciler, veliler veya okulun bulunduğu mahalle sakinleri evlerinde biriktirdikleri geri dönüştürülebilir atıkları toplama noktasına getirerek geri dönüşüme katkıda bulunuyorlar.
Atık ölçüsü ilgili kişiye puan olarak iade edilir. Yetkililer tarafından atık toplama, ayırma atık ölçüsüne karşılık gelen puanlar ise vatandaşın hesabına aktarılıyor. Puanlar makul bir seviyeye ulaştığında piyasa kontrolü yapılır. Ancak bu proje atıkların vatandaşlar tarafından ayrıştırılmasına yönelik bir teşvik sunmuyor.
Çalışmalar geri dönüştürülebilir atıkların toplanmasına fayda sağlayabilir. Peki atıkları ayrıştırmak için boşuna mı çabalıyoruz?
Sosyal medyada gündeme gelen görüntü, geri dönüştürülebilir atıkların ayrıştırılmasına yönelik çabalarımızın boşuna olduğunu düşündürdü. İşin korkunç yanı, yukarıda bahsettiğimiz iki çalışma, atıkları ayırmamız için rastgele bir zorunluluğun olmadığını gösteriyor. Elbette iki örnekle Türkiye’deki tüm belediyelerin çalışmalarına ilişkin çıkarımlarda bulunamayız ama en azından Bazı şehir ve kasabalarda geri dönüştürülebilir atıkların ayrıştırılması yönündeki çabalarımızın gerçekten boşa gittiğini görüyoruz.söylemek mümkün.